Ik mag geen fouten maken

ZELFCOMPASSIE IN 4 STAPPEN

Door Dartie Lefering | 30 maart 2022 | mindfulness


Ik mag geen fouten maken

Ik mag geen fouten maken. Dat was vroeger mijn onbewuste overtuiging. Mindfulness en zelfcompassie hebben mij geleerd deze overtuiging om te buigen. Gun jezelf ook de zelfcompassie pauze. Zodat je je niet langer laat leiden door angst maar door liefde.

Ik mag geen fouten maken.

Dat was vroeger mijn onbewuste overtuiging.

En het maakte mij ontzettend inefficiënt. Ik was een kei in driedubbel checken en vaak bleek het nog onnodig ook. Natuurlijk is nauwkeurigheid belangrijk, maar het is echt heel inefficiënt als je cijfers in een Excel sheet driedubbel checkt omdat je bang bent voor fouten.

En als ik dan een fout maakte? Dan kwam dat strenge en bestraffende stemmetje te voorschijn. “Dartie toch! Dat is echt stom van je!” Over en over.

Ik liet mij leiden door angst.
Angst voor kritiek van mezelf.
Angst voor kritiek van anderen.
Angst dat ik niet goed genoeg was.

Mindfulness en zelfcompassie ❤️ hebben mij geleerd bewust te worden van deze onbewuste overtuiging.
Bewust te worden van dat stemmetje in mijn hoofd.
Bewust te worden van de angst.
En er met liefde op te reageren.

Herken je deze angst om fouten te maken? Of heb je ook last van dat strenge stemmetje? Gun jezelf dan de zelfcompassie pauze. De stappen zijn als volgt:

Stap 1: Stop! En wees je gewaar van alles wat er op dit moment gaande is. Alle gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties. Erken dat dit een angstig of pijnlijk moment is.

Stap 2: Herinner jezelf eraan dat moeilijke momenten horen bij het leven. Dit is wat hoort bij het mens zijn. En mens zijn betekent dat we imperfect zijn en dus fouten mogen maken. We maken allemaal fouten en dat is ok.

Stap 3:  Bied jezelf de liefde en troost die je nodig hebt. Leg bijvoorbeeld een hand op je hart. Of spreek troostende woorden naar jezelf uit.

Stap 4: Vraag jezelf wat je nu nodig hebt. Is er verder nog iets dat ik kan doen om mijzelf in deze moeilijke situatie te steunen.

Op deze manier laten we ons niet langer leiden door angst.
Maar door liefde.
Door liefde ❤️ voor onszelf.

En kunnen we ons laten leiden door de overtuiging Ik mag fouten maken.

Herken je dit verhaal? Wil je ook vriendelijker zijn voor jezelf? Meld je nu direct aan en gun jezelf een onlíne mindfulness sessie. Een moment voor jezelf uit liefde voor jezelf. 


Veel liefs,

Dartie 😘

Wil je ook meer zelfcompassie ervaren?

Wil je ervaren wat mindfulness en zelfcompassie voor je kunnen doen? Geef je dan bijvoorbeeld op voor een van de online mindfulness sessies.


En heb je vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik beantwoord je vragen met veel liefde!